Welke stappen zijn er allemaal bij een nieuwbouw? In onderstaande stappenplan leer je elke fase van het bouwproces kennen – van metselwerken tot vloeren.

Overzicht van alle stappen

Stap 1: ontwerp plan en indienen bouwaanvraag

Elke droomwoning start met een goed plan. Een architect vertaalt jouw wensen en noden naar een ontwerp op maat – rekening houdend met de geldende bouwvoorschriften. Van zodra je plannen klaar zijn, leg je ze voor aan de gemeente. Zij kunnen de bouwaanvraag meteen goedkeuren of enkele aanpassingen vragen.

Vergeet niet dat je de bouwvergunning moet aanplakken op een muur of een bord aan een paal. Dit papier moet je binnen de 10 dagen na ontvangst aanplakken en 30 dagen laten hangen. Pas daarna kunnen de werken starten.

Stap 2: grondwerken en fundering

In sommige gevallen zijn er eerst grondwerken nodig, bijvoorbeeld om het perceel te nivelleren of bomen/struiken te verwijderen. Daarna starten de funderingswerken. De diepte die uitgegraven moet worden, is afhankelijk van het type fundering (vloerplaat, kruipkelder of volwaardige kelder).

Stap 3: metselwerken

Een van de grootste stappen in de bouw van een nieuwe woning zijn de metselwerken. De aannemer bouwt alle muren op, brengt isolatie aan, plaatst tussenvloeren, enz. Dit is een van de langste onderdelen van het stappenplan. Reken op gemiddeld 14 weken voor een doorsnee woning.

Stap 4: dakwerken

Nu is het tijd voor de dakwerken. Zowel hellende als platte daken worden bekleed en eventueel voorzien van dakramen. Natuurlijk wordt er hier ook een stevige isolatielaag voorzien om je verwarmingskosten onder controle te houden.

Stap 5: technieken voorbereiden

In stap vijf starten we aan de technieken. Je woning heeft natuurlijk elektriciteit, verwarming, ventilatie, sanitair water en afvoeren nodig. Alle leidingen en inbouwdozen worden afgetekend. Daarna volgt het zware werk: slijpen, kappen en boren.

Tip: ga meteen voor een smart home. Een slimme woning heeft heel wat voordelen ten opzichte van een klassieke elektrische installatie: meer comfort, extra veiligheidsfuncties, een lager energieverbruik… Bovendien zijn alle functies aanpasbaar en future proof.
Lees meer over de voordelen >

Stap 6: ramen en deuren

De afmetingen voor de ramen en deuren werden reeds na de metselwerken opgemeten. Maar de productie van het buitenschrijnwerk neemt al gauw 12 weken in beslag. Gelukkig verloopt de plaatsing veel sneller. Op zo’n 2 dagen is je nieuwbouw eindelijk winddicht.

Stap 7: technieken afwerken

Om diefstallen te vermijden worden sommige onderdelen van de technische installaties pas geïnstalleerd wanneer de woning afsluitbaar is. Er wordt dus nog heel wat geïnstalleerd: plaatsing van het schakelmateriaal, opbouw zekeringskast, installatie cv-ketel/warmtepomp, installatie ventilatie unit, enz.

Tip: je kan heel wat geld besparen met een zelfbouwpakket. Wij hebben bijvoorbeeld zelfbouwpakketten elektriciteit/domotica met begeleiding. Je kiest zelf welke werken jij uitvoert, en welke je overlaat aan Q-Home.

Stap 8: vloerisolatie en chapewerken

De volgende fase in ons nieuwbouw stappenplan is de vloerisolatie. Hiermee is onze isolatieschil compleet. Op deze laag komt eventueel nog het leidingsysteem voor de vloerverwarming met daarbovenop de chape. PS: het is mogelijk dat deze stap en de volgende omgewisseld worden.

Stap 9: pleisterwerken

Onze nieuwbouw woning is bijna klaar. Nu komt de stukadoor langs om alle muren en plafonds te bepleisteren. Dit is een arbeidsintensief werkje dat gemiddeld 3 weken in beslag neemt.

Stap 10: vloeren

In deze stap is het de beurt aan de vloeren. Er zijn verschillende mogelijkheden: keramische tegels, natuursteen, parket, laminaat, gietvloeren… Let er wel op dat voor sommige vloerbekledingen (zoals hout) de chape voldoende droog moet zijn, anders ontstaan er problemen.

Stap 11: keuken en badkamer

Nu is het einde pas echt in zicht! De keukenbouwer komt langs om de keuken te installeren, en ondertussen krijgt ook de badkamer vorm. Daarnaast worden er nog binnendeuren geïnstalleerd. Werk de laatste puntjes af (verlichting installeren, raambekleding ophangen…) en je bent klaar om te verhuizen.

Hoe lang duurt dit stappenplan?

Een gemiddelde nieuwbouw is na 1 à 1,5 jaar instapklaar. Dit is afhankelijk van verschillende zaken: hoe goed de werken elkaar opvolgen, onvoorziene vertragingen, het formaat van de woning, enz. Bij deze termijn is geen rekening gehouden met de voorbereiding van het project. De ontwerp- en planningsfase neemt ook enkele maanden in beslag.

Bouwplannen?

Wij vertellen graag meer over de mogelijkheden om van jouw nieuwbouw een smart home te maken. Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie, of plan een afspraak in onze showroom.