Kies ik voor klassieke elektriciteit of domotica? Deze vraagt houdt heel wat (ver)bouwers wakker. Het is geen makkelijke keuze. Daarom helpen we om de knoop door te hakken door een traditionele elektriciteitsinstallatie te vergelijken met een domoticasysteem.

Wat is het verschil tussen een klassieke installatie en domotica?

Bij een klassieke elektriciteitsinstallatie zijn één of meerdere schakelaars vast verbonden met een lichtpunt, terwijl stopcontacten per kring doorverbonden worden. Bij domotica gaat alles afzonderlijk naar de zekeringskast. Alle schakelingen gebeuren dus in de verdeelkast.

Wat zijn de voordelen van een klassiek systeem?

De voornaamste reden waarom mensen voor een klassiek systeem kiezen is de kostprijs. Het blijft de meest voordelige optie om elektriciteit in een woning te voorzien. Nadeel is wel dat toekomstige aanpassingen vrij moeilijk zijn.

Wat zijn de voordelen van domotica?

Waarom zou je investeren in domotica? Simpel; omdat het enkele voordelen heeft ten opzichte van een traditioneel bekabelde installatie.

Aanpasbare functies

Door de centrale sturing is elke functie aanpasbaar. Je kan bijvoorbeeld met een drukknop eender welk lichtpunt bedienen. Wil je ook de zonwering op deze drukknop zetten? Dat is geen enkel probleem.

Functies bundelen

Bespaar tijd door meerdere toestellen of technieken samen te bedienen. Erg handig als je snel alle lampen wil doven of de screens op het gelijkvloers wil sluiten. Deze centrale functies zijn helemaal personaliseerbaar. Je hebt dus volledige controle over alle technieken en toestellen.

Automatiseren

Het grootste voordeel van domotica ten opzichte van klassieke elektriciteit is de automatisatie. De centrale controller kan op basis van diverse inputs (tijd, aanwezigheid, energieverbruik…) allerlei taken automatisch uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting die aanspringt wanneer je een kamer binnenkomt, of de zonwering die naar beneden gaat om oververhitting te voorkomen. Deze automatisatie zorgt voor meer comfort en een lager energieverbruik.

Draadloos

Tegenwoordig zijn er een heleboel draadloze producten. Die zijn perfect voor bestaande woningen, waar het niet altijd mogelijk is om bepaalde kap- en breekwerken uit te voeren. Deze draadloze domotica is ook handig om later nieuwe functies toe te voegen.

Toegang op afstand

Via de smartphone app bedien je alles op afstand. Impulsief beslist om een halve dag vakantie te nemen en wil je de verwarming alvast opzetten? Met je domotica app is dat zo geklaard! Als dat niet handig is?

Het prijsverschil tussen domotica en klassieke elektriciteit

We gaan er geen doekjes om winden; domotica is duurder dan een traditionele elektrische installatie. Toch is het prijsverschil kleiner dan je denkt. In een smart home zijn er bepaalde zaken uit de klassieke installatie die wegvallen. Bovendien zijn er een heleboel functies standaard inbegrepen (bv. alarm, slimme verwarming, multiroom audio…), waardoor je deze componenten niet apart hoef te kopen.

Lees hier meer over de kostprijs van een smart home.