De meeste nieuwe woningen hebben vloerverwarming. Maar kan je dit wel automatiseren met domotica? Het antwoord lees je in dit artikel.

Kan je vloerverwarming automatiseren?

Ja, je kan vloerverwarming automatiseren. In een smart home zal de centrale controller op basis van de huidige en gewenste kamertemperatuur de vloerverwarming automatisch regelen.

Er bestaat een misverstand dat vloerverwarming niet compatibel is met domotica, omdat het zo traag werkt. Dat is helemaal niet waar. Het is perfect mogelijk om dit te combineren met een intelligente verwarmingssturing en op die manier je stookkosten te verlagen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Een eerste belangrijke toepassing is het verlagen van de temperatuur tijdens de nacht en wanneer je op het werk bent. Voor radiatoren raadt men 15 °C aan. Bij vloerverwarming mag dat 17 °C zijn, omdat het een traag systeem is. Domotica kan dit automatisch doen en zo flink wat geld besparen.

In gebouwen die niet het hele jaar bewoond zijn (bv. vakantiewoningen) is een vorstbescherming mogelijk. Het systeem voorkomt dat het binnen te koud wordt en er schade ontstaat.

Natuurlijk is de kostenbesparing een belangrijk voordeel. De slimme sturing zorgt voor een aangename temperatuur tegen een zo laag mogelijke verwarmingskost. Je bespaart automatisch.

Goed om te weten: deze woonautomatisatie is geschikt voor elke verwarmingsbron: gasketels en warmtepompen.

Wat heb je nodig om vloerverwarming te automatiseren?

Miniserver

De Loxone Miniserver is het kleine groene hart van je smart home. Hij stuurt alle technieken. Er is zowel een bekabelde als een draadloze versie (Miniserver Go).

Stelventielen

Op de collectoren van de vloerverwarming komen stelventielen. Die regelen elke verwarmingskring individueel. Op deze manier is een piekfijne controle van de temperatuur mogelijk.

Temperatuursensoren

Natuurlijk mogen temperatuursensoren niet ontbreken. Binnenshuis kan je een losse sensor installeren, of kiezen voor een Loxone Touch of Smart Socket Air (die hebben een ingebouwde temperatuursensor). Ook buiten installeren we een sensor om de huidige temperatuur te meten.