Over de voordelen van domotica is al heel wat geschreven. Maar hoe zit het met de nadelen? Om een juiste beslissing te maken, is het belangrijk dat je met alle factoren rekening houdt. Daarom zetten we in dit artikel alle domotica nadelen op een rijtje (en enkele misverstanden).

Nadelen van domotica

1. Het prijskaartje

Ja, domotica is duurder dan een klassieke installatie. Wie zo goedkoop mogelijk wil bouwen of renoveren, kiest dus niet voor een smart home.

Toch krijg je voor deze meerprijs heel wat voordelen terug. Een smart home zorgt voor meer comfort, omdat allerlei taken worden geautomatiseerd. Je geniet altijd van de juiste temperatuur, een gezond binnenklimaat, een optimale bescherming tegen brand en inbraken, een hoger zelfverbruik via een slim energiemanagement en nog veel meer. En dan mogen we de tijdsbesparing niet vergeten. Via deze woonautomatisatie bespaar je enorm veel tijd.

Lees hier meer over de voordelen van woonautomatisatie.

2. De planning

Nog een nadeel van domotica is de planning. De optimale set-up vraagt heel wat voorbereiding. Welke technieken wil je sturen? Waar moeten we sensoren voorzien? De antwoorden op deze vragen bepalen welke componenten je nodig hebt en waar alles geïnstalleerd wordt. Doe je dat niet correct, dan benut je niet de volledige meerwaarde van het systeem. Maak je geen zorgen, want de smart home specialisten van Q-Home begeleiden je hierin.

Welke domotica nadelen zijn fout?

Er zijn nog heel wat misverstanden omtrent de nadelen van domotica. Onderstaande minpunten zijn helemaal niet waar:

Privacy

Veel mensen denken dat bij een domoticasysteem alle gegevens in de ‘cloud’ worden opgeslagen, wat een gevaar vormt voor hun privacy. Dat is niet het geval. Onze Loxone smart homes bewaren alle data op de lokale Miniserver. Alle info blijft dus in jouw woning. Je privacy blijft dus beschermd.

Complexiteit

Nee, domotica is niet complex. Dankzij de slimme software is het eenvoudig om configuraties aan te passen. En de bediening is al even gemakkelijk. Je kan niet alleen een klassieke drukknop tegen de muur gebruiken, maar ook een smartphone app die uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid. Bovendien gaan heel wat zaken automatisch. Daar is helemaal niet complex aan.

Nieuwigheden

Schrik dat je domoticasysteem na enkele jaren verouderd is? Maak je geen zorgen. Onze Loxone smart homes krijgen regelmatig updates. Die introduceren nieuwe functies en zorgen voor de ondersteuning van nieuwe toestellen. Je woning is dus altijd klaar voor de toekomst.

Benieuwd of domotica voor jou geschikt is?

Boek een experience tour in onze demowoning om de mogelijkheden van een smart home te ontdekken, of vraag meteen een offerte op maat.