Een huis automatiseren is altijd een goed idee, of het nu gaat om een nieuwbouw of een bestaande woning. Je geniet namelijk van verschillende voordelen. In dit artikel zetten we vijf pluspunten van een woonautomatisatie naast elkaar.

1. Tijdswinst

Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel tijd we verliezen aan banale taken? De verlichting aanpassen, zonwering bedienen, verwarming regelen… kosten ons dagelijks enkele minuten. Maar op jaarbasis gaat dit al gauw om een paar uren.

Door je huis te automatiseren geniet je van een flinke tijdswinst. Met je drukke agenda is dat mooi meegenomen.

2. Meer comfort

Woonautomatisatie verhoogt het comfort in je woning. Je geniet altijd van de perfecte temperatuur in elke ruimte – van keuken tot badkamer. Daarnaast gaat de verlichting automatisch aan wanneer je door de woning wandelt. Manueel drukknoppen bedienen hoeft niet. Verder zorgt de slimme ventilatiesturing voor een gezond binnenklimaat en beschermt de zonwering tegen oververhitting.

3. Meer veiligheid

Een domotica huisautomatisering zoals Loxone zal ook de bewoners beschermen. De inbraakbeveiliging schrikt dieven af, terwijl brandmelders en watersensoren een oogje in het zeil houden. Bepaalde veiligheidsmaatregelen gebeuren automatisch. Wanneer bijvoorbeeld een lek wordt gedetecteerd aan een watercollector, zal je smart home de toevoerleiding automatisch sluiten.

4. Lager energieverbruik

Zelf energie besparen is moeilijk. Maar wat als dit automatisch ging? Een Loxone smart home zal bijvoorbeeld de verwarming uitschakelen als de ramen in een kamer openstaan. Of het rendement van je zonnepanelen verhogen door verbruikers in te schakelen op momenten dat er een overproductie is. Zelfs de verlichting wordt geautomatiseerd om energie te besparen.

5. Meerwaarde bij verkoop

Een huis automatiseren doen we in de eerste plaats voor onszelf. Toch is het ook een meerwaarde als je ooit beslist om de woning te verkopen. Zo stijgt de vraagprijs. Op deze manier kan je dus een deel van je investering recupereren.