De introductie van de digitale teller maakt de aankoop van een thuisbatterij nog interessanter voor wie al zonnepanelen heeft. Want vanaf 2022 zal je het overschot aan zonnestroom tegen een fors lagere prijs injecteren op het stroomnet. De rendabiliteit van zonnepanelen verschuift dus naar je zelfconsumptie. Des te meer je zelf verbruikt, des te beter.

Waarom zijn zonnepanelen en thuisbatterijen de perfecte match?

Zonnepanelen produceren groene stroom doorheen de dag. Deze productie start bij de eerste zonnestralen, neemt toe tot een piek in de namiddag en neemt daarna opnieuw af.

Het probleem zit in het stroomverbruik van de woning. De meeste gezinnen zijn overdag niet thuis – omdat ze gaan werken, winkelen of een uitstapje maken. Er is dus een piekverbruik in de ochtend en avond. Helaas zijn dit momenten waarop de zonnepanelen weinig elektriciteit genereren. Je moet dan toch dure elektriciteit aankopen.

Een thuisbatterij lost dit probleem op.

Wanneer de stroomproductie groter is dan het verbruik, wordt de overschot opgeslagen in de thuisbatterijen. Zo gaat het niet verloren. Deze overschot wordt opnieuw uit de batterijen gehaald wanneer je een hoog stroomverbruik hebt maar de zonnepanelen weinig of niets produceren.

De combinatie zonnepanelen en thuisbatterij verhoogt dus je zelfverbruik. Dit wil zeggen dat je zoveel mogelijk zelfgeproduceerde stroom ook zelf verbruikt, in plaats van de overschot goedkoop op het net te injecteren en later opnieuw aan te kopen tegen een hogere prijs. Op deze manier dalen je energiekosten.

Thuisbatterij op de zonnepanelen afstemmen

Om je zelfverbruik te verhogen is het wel belangrijk dat je de thuisbatterij correct dimensioneert. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap raadt aan om per kWp zonnepanelen 1 tot 1,5 kWh batterijcapaciteit te voorzien.

Voor een doorsnee PV-installatie van 4 kWp heb je dus een thuisbatterij van 4 tot 6 kWh nodig.

Zorg voor een intelligent energiebeheer

Zonnepanelen met een thuisbatterij combineren wordt pas echt een succes wanneer je een intelligent energiemanagement toevoegt.

Bij Q-Home gebruiken we de Loxone Miniserver om de verschillende energiebronnen optimaal in te zetten. Laat bijvoorbeeld automatisch de wasmachine en droogkast inschakelen wanneer de thuisbatterij vol zit. Of geef prioriteit aan bepaalde verbruikers, zoals je elektrische auto.

Conclusie

Ja, een thuisbatterij voor zonnepanelen is interessant. Het verhoogt je zelfverbruik, waardoor je elektriciteitsfactuur daalt.

Wil je meer weten? Maak vandaag nog een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.