Zelfconsumptie is het directe verbruik van de stroom die zonnepanelen genereren. Er wordt dus geen overschot in het stroomnet geïnjecteerd, maar door toestellen in de woning zelf verbruikt.

Dit zelfverbruik is belangrijker dan ooit. Want door het wegvallen van de terugdraaiende teller is het minder interessant om het teveel aan groene stroom op het net te zetten. Het is dus belangrijk om het verbruik af te stemmen op de opbrengst van de zonnepanelen. Maar hoe doe je dat?

Optie 1: zelfconsumptie verhogen met een thuisbatterij

Een eerste manier om het zelfverbruik te verhogen is met de installatie van een thuisbatterij. Zoals je weet, brengen zonnepanelen het meeste op tussen 11u en 15u. Maar dat zijn meestal de momenten dat we niet thuis zijn. Er is dus een groot verschil tussen het energieaanbod en de energievraag.

Een thuisbatterij vangt dit overschot op. De overtollige groene stroom wordt opgeslagen en op latere tijdstippen verbruikt, bijvoorbeeld wanneer je ‘s avonds kookt, de wasmachine opzet of televisie kijkt. Op deze manier hoef je ‘s avonds geen stroom te kopen van het elektriciteitsnet, maar verbruik je de gratis stroom die je zonnepanelen eerder op de dag produceerden. Het resultaat: je zelfconsumptie stijgt en je elektriciteitskosten dalen.

Optie 2: slim energiemanagement

Er is nog een methode die je zelfconsumptie optimaliseert, en dat is een slim energiemanagement. In een smart home zal de woning zelf bepaalde acties ondernemen om de opbrengst van je zonnepanelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Op momenten dat er een overschot is, wordt bijvoorbeeld de wasmachine ingeschakeld, de droogkast aangezet of de batterij van je elektrische auto opgeladen. Dat gebeurt volledig automatisch. Je hoeft dus zelf niets te doen om je zelfverbruik te verhogen.

Dit geavanceerde energiebeheer is perfect compatibel met thuisbatterijen. Dankzij de intelligente sturing wordt jouw ‘domme’ batterij slim.