Elk jaar zijn er honderden gezinnen en bedrijven het slachtoffer van inbraken. Dat zorgt niet alleen voor een financieel verlies (van gestolen producten of herstellingswerken), maar ook voor een emotionele impact. Want na een inbraak voel je jezelf niet meer veilig.

Een goede inbraakbeveiliging zal deze problemen voorkomen.

Er zijn verschillende anti-inbraak systemen verkrijgbaar. Maar als je een Loxone smart home hebt is de aankoop van een alarminstallatie niet nodig. Want verschillende componenten worden ‘hergebruikt’ om het gebouw op een efficiënte manier te beschermen.

Welke componenten dienen als inbraakbeveiliging?

We combineren 6 componenten voor een efficiënte inbraakbeveiliging:

Raam- en deurcontacten

Ramen en deuren vormen de eerste verdedigingslinie. Want dit zijn de enige plaatsen waarlangs inbrekers het gebouw kunnen betreden.

Daarom bewaken we deze toegangspunten met raam- en deurcontacten. Wanneer de alarmmodus actief is en er bijvoorbeeld een schuifraam opengaat, dan zal het magneetcontact dit registreren. Nadien onderneemt je smart home direct actie om de inbrekers te verjagen.

PS: deze raam- en deurcontacten zijn ook bruikbaar op garagepoorten, tuinhuizen en binnendeuren.

Aanwezigheidsmelders

De aanwezigheidsmelders worden in de eerste plaats gebruikt om de verlichting te automatiseren. Daarnaast maken ze deel uit van het alarmsysteem.

Wanneer je in bed kruipt, doe je een driedubbele klik op de Loxone Touch op je nachtkastje. Zo gaat alle verlichting uit, wordt de thermostaat verlaagd en wordt de alarmmodus op de benedenverdieping geactiveerd. Slaap gerust, want de aanwezigheidsmelders houden een oogje in het zeil. Bij een inbraak pikken ze bewegingen op en activeren ze direct het alarm.

Verlichting

In een Loxone smart home maakt de verlichting deel uit van de alarminstallatie. Inbouwspots, hanglampen, tafellampen en andere armaturen vormen samen een optisch alarm. De lichten beginnen te knipperen om inbrekers af te schrikken.

Daarnaast is er een aanwezigheidssimulatie mogelijk. Tijdens je afwezigheid – of het nu één avondje of een lange vakantie is – zal de verlichting aan- en uitgaan, net zoals op een doorsnee dag. Zo lijkt het alsof er iemand thuis is.

Zonwering

In geval van nood zal je smart home alle zonwering omhoog halen. Dat maakt de woning ‘transparant’, waardoor inbrekers zich niet kunnen verstoppen voor de politie. Bovendien maakt dit vluchtwegen vrij voor jou en je gezin.

Alarmsirene

De alarmsirene is een passieve en actieve vorm van inbraakbeveiliging. Passief, omdat de sirene aan je gevel potentiële inbrekers zal afschrikken. Maar ook actief, omdat het toestel een oorverdovend lawaai maakt om dieven weg te jagen. Als iemand de alarmsirene wil saboteren, dan activeert het geïntegreerde sabotagecontact meteen het sirenegeluid.

Relais

Via een relais kunnen we buitenstopcontacten uitschakelen indien de alarm modus actief is. Dit voorkomt dat inbrekers een slijpschijf gebruiken (of buren gratis stroom aftappen) tijdens je afwezigheid.

loxone inbraakalarm

Nuttige alarmfuncties

Een Loxone smart home is uitgerust met een aantal interessante alarmfuncties:

  • Paniekknop – Activeer het alarm manueel in geval van nood.
  • Alarmzones – Deel het gebouw op in verschillende zones met specifieke instellingen.
  • Meldingen – Niet thuis? Je krijgt direct een melding via een telefoonoproep of een notificatie in de Loxone app.

Inbraakpreventie tips

Tenslotte geven we nog wat advies omtrent inbraakpreventie:

  • Voorzie buitendeuren van driepuntsluitingen
  • Investeer in veiligheidscilinders
  • Kies voor gelaagd glas
  • Plaats voldoende buitenverlichting
  • Zorg dat de woning zichtbaar is vanop het straat (vermijd hoge hagen)
  • Leg voorwerpen zoals een laptop, tablet, sieraden… uit het zicht
  • Sluit alle ramen wanneer je de woning verlaat
  • Leg ladders en ander tuingereedschap in een afsluitbare garage of tuinhuis
  • Vraag bij een lange afwezigheid aan buren om je brievenbus leeg te maken