In een smart home geniet elke bewoner van meer comfort en veiligheid. Ongeacht de leeftijd of fysieke beperkingen. Zorgdomotica is erop gericht om mensen met een beperking een deel van hun vrijheid terug te geven en hun wooncomfort te verbeteren.

Waar is zorgdomotica van toepassing?

Zorgdomotica is nuttig in alle gebouwen waar ouderen of mensen met een beperking wonen. De technologie biedt oplossingen voor:

Daarnaast kan zorgdomotica ervoor zorgen dat men langer thuis kan blijven. De verhuis naar een service flat of woonzorgcentrum heeft financiële implicaties, en is vaak moeilijk te betalen door de bewoner. Bovendien willen de meeste mensen in hun vertrouwde stekje blijven. Zorgdomotica biedt hen de nodige ondersteuning om zelfstandig thuis te wonen.

Toepassingen van zorgdomotica

Enkele voorbeelden van functies van domotica in de zorg:

Passieve controle

Camera’s zijn een vorm van actieve controle. Maar hiermee schaadt je de privacy van de bewoners. Een smart home laat passieve controle toe. De woning houdt onrechtstreeks een oogje in het zeil, namelijk via aanwezigheidsmelders en raam/deurcontacten. Stel bijvoorbeeld dat er iemand naar de badkamer gaat en hier gedurende een bepaalde tijd geen beweging geregistreerd wordt. Dan kan dit duiden op een valpartij. De slimme woning vraagt dan om op een willekeurige knop te drukken om te controleren of alles oké is. Gebeurt dat niet, dan worden familieleden of zorgverleners op de hoogte gebracht.

Akoestische en visuele boodschappen

Voor personen met een visuele beperking zijn er akoestische boodschappen, en voor slechthorenden lichtmeldingen. Dat is handig om bijvoorbeeld een signaal te geven wanneer er iemand voor de deur staat, of wanneer het tijd is om medicatie te nemen.

Vereenvoudigde bediening

De grootste kracht van zorgdomotica zit in de vereenvoudigde bediening. In een klassieke woning moet je alles zelf bedienen. Maar in een smart home gaan de meeste zaken automatisch. Hierdoor moet de bewoner niet naar een drukknop tegen de muur wandelen, waardoor er minder kans op valpartijen zijn. Natuurlijk zijn deze drukknoppen nog steeds bruikbaar om handmatig in te grijpen. Maar je kan ook de handige afstandsbediening nemen om de verlichting, zonwering, verwarming… bij te sturen.

Leefpatroonmonitoring

In een smart home heb je de mogelijkheid om statistieken bij te houden. Die geven een inzicht in het leefpatroon van de bewoners. Is er een plotse stijging in het aantal toiletbezoeken of slaapkameruren? Dan kan dit op een probleem wijzen. Dat is erg nuttig voor zorgverleners.

Meer weten over zorgdomotica?

Maak een afspraak met een van onze specialisten om de mogelijkheden te bespreken. Je bent altijd welkom in onze Loxone showroom voor een woordje uitleg.