Meer weten over smart living? In dit artikel geven we meer informatie over de betekenis van smart living en 3 principes die aan de basis liggen van dit concept. Tenslotte nemen we nog een kijkje naar enkele trends.

De betekenis van smart living

Bij smart living wordt domotica ingezet om het comfort, de duurzaamheid en de veiligheid van een gebouw naar een hoger niveau te tillen. Smart living draait dus om slimme woningen.

3 pijlers van smart living

1. Automatiseer waar mogelijk

Eén van de kernconcepten van smart living is automatisatie. In een slimme woning probeert men zoveel mogelijk taken te automatiseren. Op deze manier genieten de bewoners van heel wat tijdswinst. Stel dat je elke avond de zonwering handmatig moet bedienen, dan ben je al gauw enkele minuten kwijt. Automatisch zonwering vraagt exact 0 seconden van je tijd.

Smart living zorgt dus voor meer comfort. Maar het zorgt ook voor een energiebesparing. Door bijvoorbeeld automatisch de verlichting, verwarming en ventilatie te sturen om onnodig energieverlies te voorkomen.

Het woord ‘automatisatie’ gaat dus veel verder dan verlichting. Er zijn letterlijk honderden interessante toepassingen. Wij bekijken graag de mogelijkheden in jouw woning.

2. Smart living is onzichtbaar

De intelligente sturing van een slimme woning moet zich op de achtergrond houden. Niemand wil een storend systeem dat continu melding stuurt en regelmatig handmatige acties vraagt. Pas wanneer je vergeet dat je in een smart home woont, is het smart living concept geslaagd.

3. Denk aan de toekomst

Smart living is een concept dat evolueert. Want binnen enkele jaren hebben we ongetwijfeld nieuwe noden. Een slimme woning moet hierop inspelen. Daarom kiezen we bij Q-Home steevast voor de producten van Loxone. Die krijgen regelmatig een software update om nieuwe functies te introduceren.

Smart living trends

Over de toekomst gesproken; hieronder vind je enkele smart living trends die de komende jaren zullen doorbreken:

  • Integratie van een thuisbatterij in de woning, inclusief een slim energiemanagement.
  • Het gebruik van voice control om bepaalde woonfuncties te bedienen.
  • Smart living buiten de woning doortrekken, naar de tuin.
  • Meer focus op databeveiliging en privacy.