Het aantal domotica mogelijkheden is bijzonder uitgebreid. Want door in een smart home verschillende sensoren en technieken aan elkaar te koppelen, kunnen we enorm veel taken automatiseren.

Spijtig genoeg zijn de meeste mensen enkel op de hoogte van de klassieke domotica mogelijkheden. De potentiële toepassingen zijn echter veel uitgebreider. Laat je inspireren door onze voorbeelden.

Klassieke domotica mogelijkheden

De traditionele domotica mogelijkheden kent iedereen. Verlichting automatiseren wanneer je een kamer binnenkomt en verlaat, de zonwering van meerdere ramen bundelen, de verwarming op een intelligente manier aansturen… noem maar op. Deze functies zal je het meest frequent gebruiken. Maar toch zijn er nog enkele creatieve domotica mogelijkheden te ontdekken.

Creatieve toepassingen

Lichtwekker

Gebruik de slimme verlichting van een smart home als lichtwekker. ’s Ochtends neemt de gedimde verlichting zachtjes toe in intensiteit. Zo word je op een heel natuurlijke manier wakker – zonder dat afgrijselijke alarmgeluid naast je oren.

Baby laten slapen

Is je kindje eindelijk in slaap gevallen? Garandeer dan een zorgeloos dutje. Je smart home zal de deurbel vervangen door een lichtpuls in de woonkamer, en de aanwezigheidsmelder in de babykamer tijdelijk uitschakelen als je toch even een kijkje gaat nemen. Ondertussen draait de ventilatie op fluistermodus.

Reminders

Stel herinneringen in als geheugensteuntje. Laat bijvoorbeeld de verlichting blauw knipperen wanneer het tijd is om medicatie te nemen. Of laat een audioboodschap afspelen via de text-to-speech functie.

Raam open, verwarming dicht

Af en toe een raam openzetten om te verluchten is een goed idee. Om niet onnodig veel energie te verspillen, zal je smart home tijdelijk de verwarming in die ruimte verlagen. Volledig automatisch. Dat is ook handig wanneer je per ongeluk een venster of deur laat openstaan.

Kinderfeestje

Organiseer je een verjaardagfeestje voor de kinderen? Maak dan een party-instelling; dynamische verlichting met wisselende kleuren, kinderliedjes als achtergrondmuziek en stopcontacten op kinderhoogte uitgeschakeld.

Brandalarm

Ook voor een brandalarm zijn er een heleboel nuttige domotica mogelijkheden. Wanneer er een rook wordt gedetecteerd, gaat er een alarm af en beginnen de lampen te knipperen om de bewoners te waarschuwen. Ondertussen gaat de zonwering omhoog om vluchtwegen vrij te maken en begint het ventilatiesysteem op volle kracht de rook weg te zuigen.

Andere domotica mogelijkheden bespreken?

Heb je bepaalde domotica mogelijkheden in je hoofd en ben je benieuwd of die realiseerbaar zijn. Laat het ons weten, dan zoeken we samen naar een oplossing.