Domotica en verlichting: a match made in heaven. De automatische verlichting is een van de voornaamste redenen om in een smart home te investeren. Deze slimme lichtsturing biedt namelijk een heleboel voordelen.

Waarom zou ik verlichting automatiseren?

Heel wat mensen zijn terughoudend wanneer we over automatische verlichting praten. Ze hebben het gevoel dat ze de controle verliezen en bedienen alles liever manueel.

Toch heeft een automatische lichtsturing allerlei voordelen:

 • Het licht gaat meteen aan wanneer je een kamer binnenkomt – handig als je je handen vol hebt met spullen.
 • Lampen gaan automatisch uit in lege kamers, waardoor je energie bespaart.
 • De lichtsturing laat geavanceerde functies toe, zoals een aanwezigheidssimulatie, lichtbel en lichtwekker.

Hoe wordt alles geautomatiseerd?

De Loxone Miniserver vormt het hart van onze slimme lichtsturing. Dit kleine toestel verbindt diverse sensoren met alle lampen in je woning. De inputs kunnen erg divers zijn:

Aanwezigheidsmelders

Aan de hand van aanwezigheidsmelders in het plafond weet je smart home of er iemand in de kamer aanwezig is. In dat geval gaan de lampen automatisch aan. In het donker naar een lichtschakelaar zoeken is dus niet meer nodig.

Tijd

We kunnen ook de lampen automatiseren op basis van de tijd. Laat bijvoorbeeld om 22u ‘s avonds de tuinverlichting aangaan.

Alarm

Wist je al dat de lampen in een smart home deel uitmaken van de alarminstallatie? Indien er een inbraak of brand wordt gedetecteerd, begint de verlichting te knipperen om dieven te verjagen en bewoners op de hoogte te brengen.

Andere inputs

Natuurlijk zijn er ook andere inputs mogelijk. Bijvoorbeeld de lichtsfeer wisselen als je de televisie aanzet, of de verlichting gebruiken als reminder. Je merkt het meteen; de mogelijkheden zijn eindeloos.

lichtsfeer keuken domotica

Maak gebruik van lichtsferen

Voor elke ruimte stellen we verschillende lichtsferen in. Dat zijn specifieke instellingen voor lampen, lichtintensiteiten en -kleuren. Een voorbeeldje voor de keuken:

Lichtsfeer ‘koken’:

 • Ledstrip aanrecht: 100% sterkte, koel wit
 • Plafondspots kookeiland: 100% sterkte, koel wit
 • Hanglamp keukentafel: 65% sterkte, koel wit

Lichtsfeer ‘diner’:

 • Ledstrip aanrecht: 10% sterkte, warm wit
 • Plafondspots kookeiland: uit
 • Hanglamp keukentafel: 50% sterkte, warm wit

Lichtsfeer ‘party’:

 • Ledstrip aanrecht: 20% sterkte, rood
 • Plafondspots kookeiland: 20% sterkte, blauw
 • Hanglamp keukentafel: uit

Automatiseer alle lampen

Goed nieuws, want onze lichtsturing automatiseert alle soorten armaturen. Gaande van inbouwspots en pendellampen tot tafellampen en indirecte verlichting. We zorgen dus in elke kamer voor de juiste lichtsfeer.

loxone touch drukknop verlichting

Eenvoudig bedienen

Domotica verlichting bespaart je heel wat tijd. Maar soms wil je handmatig de verlichting aanpassen. Dat is geen enkel probleem. We voorzien namelijk Loxone Touch drukknoppen doorheen de woning. Met het grote aanraakpunt in het midden selecteer je eenvoudig een lichtstemming. Dubbelklik, en alle lampen gaan uit.

Omdat in elke kamer dezelfde drukknop hangt, hoef je nooit meer te zoeken naar het juiste knopje voor elke lamp. Dat bespaart opnieuw heel wat tijd.

Tenslotte is er nog de Loxone app. Zo kan je de verlichting bedienen via je smartphone of tablet. Ook vanop afstand.