Een smart home is niet compleet zonder een slimme toegangscontrole. Gelukkig hebben we verschillende oplossingen voor deuren en poorten. Ontdek de mogelijkheden.

Wat is het nut van toegangscontrole?

Toegangscontrole draait in de eerste plaats rond veiligheid. Je wil natuurlijk geen ongewenste gasten binnenlaten. Dankzij een toegangssysteem met intercom zie je meteen wie er voor de deur staat en kan je zelfs vanop afstand met elkaar praten.

Daarnaast draagt een slimme toegangscontrole in je woning bij aan het comfort. Je kan bijvoorbeeld sneller een garagepoort openen door middel van NFC-tags, zodat je niet handmatig een code moet invoeren. Het is zelfs mogelijk om individuele toegangsrechten toe te kennen en statistieken bij te houden.

De bouwstenen

Ons intelligente toegangscontrole systeem bestaat uit verschillende bouwstenen, zoals:

  • Een video intercom
  • Een codeklavier (de Loxone NFC Code Touch Tree/Air)
  • NFC sleutelhangers

De video intercom vormt de basis van het toegangssysteem. Die bevat een belknop, een ingebouwde camera, microfoon en luidsprekers om met bezoekers te communiceren. De videostream van deze intercom verschijnt in je Loxone app. Zit er een elektrisch slot in de deur? Integreer die in je smart home, zodat je ook vanop afstand de deur kan ontgrendelen.

Daarnaast komen codeklavieren van pas. Die worden voornamelijk bij tuin- en garagepoorten geïnstalleerd. Maar je kan ze ook binnenshuis gebruiken om bepaalde ruimtes af te schermen. Met de cijfercodes zijn heel wat leuke functies mogelijk. Koppel bijvoorbeeld codes aan bepaalde functies. Of maak een tijdelijke code aan voor de poetsvrouw.

Tenslotte hebben we nog onze NFC sleutelhangers. Die zijn een uitstekend alternatief voor klassieke sleutels. Wanneer je een huissleutel verliest, moet je het hele slot vervangen. Bij een NFC tag kan je deze virtuele sleutel gewoon schrappen in Loxone Config en daarna een nieuwe aanmaken.

Enkele toepassingen

Laat je inspireren door enkele toepassingen van een slimme toegangscontrole:

  • Wijs verschillende autorisaties toe aan personen
  • Stel text-to-speech boodschappen in voor je intercom
  • Individuele beltonen voor bezoekers
  • Beltoon vervangen door een notificatie of lichtimpuls (bv. als de kinderen slapen)
  • Logging van alle toegangsmomenten

Niet alleen voor woningen

Deze toegangscontrole oplossingen zijn erg handig in woningen. Maar je kan ze ook elders gebruiken. Bijvoorbeeld in kantoren, hotels, B&B’s, winkels, magazijnen… noem maar op. De mogelijkheden zijn eindeloos.