Bedrijven zijn altijd op zoek naar manieren om de productiviteit van hun werknemers te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan ergonomische bureaustoelen, flexibele werkuren en het aanbieden van gezonde tussendoortjes. Daarnaast kan ook een slim kantoor een oplossing zijn. Zo’n smart office biedt namelijk een heleboel voordelen.

Gebouwautomatisaties voor kantoren

De juiste temperatuur

Wist je al dat de temperatuur een invloed heeft op de productiviteit van je werknemers? Uit een studie aan de Helsinki University of Technology blijkt dat er een optimale productiviteit is bij een temperatuur van 21,75 °C.

In een gewoon kantoor is het moeilijk om deze temperatuur te handhaven. Want ’s ochtends is het misschien 22 °C, maar doorheen de dag zal die stijgen door allerlei externe invloeden, zoals de lichaamswarmte van mensen, de warmte van de zon en de hitte van elektrische toestellen.

Een slim kantoor zal de verwarming en koeling automatisch sturen om doorheen de dag rond 21,75 °C te blijven. En dit met een minimaal energieverbruik.

Voldoende ventilatie

De coronacrisis heeft het belang van een goede ventilatie op de werkvloer nogmaals aangetoond. Daarnaast zorgt de verse lucht voor een hoger concentratievermogen. Een muf kantoor zonder ventilatie kan voor hoofdpijn en andere klachten zorgen.

Via gebouwautomatisatie oplossingen als Loxone wordt de ventilatie geautomatiseerd. Dat gebeurd aan de hand van sensoren die de luchtkwaliteit continu bewaken.

Dynamische verlichting

Ook de verlichting draagt bij aan het welzijn van je werknemers. De lichtkleur wisselt doorheen de dag. ’s Middags produceren de lampen een koel wit licht, naar de avond toe wordt de lichtkleur warmer. Uit onderzoek is gebleken dat dit beter aansluit bij het natuurlijk ritme van ons lichaam, waardoor we ons energetischer voelen.

Daarnaast gaat de verlichting automatisch aan. Handig als je met je handen vol een vergaderzaal binnenstapt. En wanneer de ruimte leeg is, gaan alle lampen weer uit om energie te besparen.

Voordelen van een slim kantoor

Er zijn drie redenen om te investeren in een slim kantoor:

  1. Lager energieverbruik. De automatische sturing zorgt voor een verlaging van de stroom- en gaskosten.
  2. Goed voor het milieu. Het lagere energieverbruik verkleint de ecologische voetafdruk van je bedrijf.
  3. Beter werkcomfort. Een slim kantoor zorgt voor een gezond binnenklimaat en de juiste verlichting, waardoor werknemers zich beter in hun voelen.

Jouw kantoor slim maken?

Q-Home bouwt niet alleen smart homes, maar ook smart offices. Maak een afspraak om te ontdekken hoe we jouw kantoor slim maken.