Ook Q-Home is klaar voor de start van de thuisbatterij premie op 1 augustus 2019. Energiebeheer en slimme woningen zitten in het DNA van ons bedrijf, met zeer veel interesse kijken we uit naar deze Vlaamse ondersteuning. Dit kan wel eens de doorbraak zijn van de echte energie-omwenteling, en het terug in eigen handen nemen van onze elektriciteitsproductie.

Hoe werkt het?

De instraling van de zon is het sterkst overdag, wanneer u bent gaan werken. Uiteraard verbruikt u op dat moment niks. De energie die uw zonnepanelen op dat moment opwekken, doet uw meter terugdraaien. Maar van zodra de slimme meter verplicht wordt, verliest u dit voordeel. Een opslagsysteem maakt het mogelijk om zonnestroom te gebruiken ook als er geen zon is. Een direct gevolg is dat je eigen opbrengsten worden gemaximaliseerd. ’s Avonds, wanneer u thuiskomt en u wil koken en een wasmachine wil laten draaien, gebruikt u die stroom. Bovendien is een batterij ook de ideale oplossing voor noodstroomvoorziening. Is er een stroomonderbreking? Dan kan u gewoon verder met uw bezigheden, dankzij uw batterij. Op die manier tilt u uw PV-installatie naar een hoger niveau en wordt u écht zelfvoorzienend. 

Wat zit er in het pakket?

 1. Thuisbatterij
  • LG Chem batterij en SMA omvormer, dicht bij het elektrische verdeelbord
  • Energie-meter in de verdeelkast
  • Vereiste vrije afmetingen: 1 x 1,5 m (HxB)
 2. Slim beheer
  • Koppelen aan de Loxone componenten
  • Aansluiten van de actieve toestellen (boiler, warmtepomp…)

Hoe zit dit nu eigenlijk technisch in elkaar?

Bij het gebruik van zonnepanelen gaat een groot gedeelte van de opgewekte energie terug naar het net. Slechts een gedeelte zal gebruikt worden om de lokale toestellen van stroom te voorzien. Dit is het zogenaamde eigen gebruik, of zelfconsumptie. Het gemiddeld eigenverbruik van 30% wordt opmerkelijk verhoogd door het toevoegen van een opslagsysteem (een thuisbatterij). Dit maakt het mogelijk om het verbruik van zonnestroom te “verschuiven” van overdag naar ’s nachts.

We maken gebruik van wel gekende en ondersteunde technologieën, en laten ze perfect met elkaar samenwerken. Hiervoor gebruiken we producten van SMA en LG Chem voor het thuisbatterij gedeelte. SMA en LG Chem staan bekend voor hun hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Het intelligent energiebeheer gebeurt via Loxone. We kiezen ervoor om op een standaard manier te werken, om zo onze klanten kwaliteit en garantie te kunnen bieden aan de beste prijs. De installaties kunnen van de ondersteuning van de fabrikant genieten.

Eigenverbruik en autonomie

Door het toevoegen van een thuisbatterij zal het eigenverbruik sterk stijgen en de autonomie tov het net verbeteren. Waardoor je er iets minder afhankelijk van bent en je de eigen geproduceerde stroom meer zelf gebruikt.

Waarom energiebeheer?

Het bovenstaande zonder energiebeheer maakt het thuisbatterij systeem nog niet slim, maar enkel een brute kracht. Door het toevoegen van intelligentie bij dit systeem kunnen we een bijkomende 15% eigenvebruik realiseren. Dit door het beheer van batterij- en warmteopslagsystemen gebaseerd op energievoorspellingen en Automatische controle van actieve toestellen (Load shiftingDynamische verbruikerssturingDynamische vermogensregelingNulinjectie/netvergoeding … ).

Buiten het energiebeheer, zorgt Loxone ook voor de visualisering. Via de overzichtelijke en gebruiksvriendelijke applicatie van Loxone kan u op elk moment van de dag uw energieopslag, verbruik en export raadplegen. Vervolgens stelt de app u in staat de actief gestuurde toestellen (grote verbruikers) in uw woning te beheren en te schakelen indien gewenst. Een app die comfortabel en eenvoudig is, die de techniek naar de achtergrond kan brengen en het comfort naar de voorgrond.

Is dit financieel aantrekkelijk?

Ben je geïnteresseerd in een vrijblijvende simulatie, neem dan zeker contact met ons op!

Kortom, twijfel niet en neem contact met ons op en teken in!