Plannen voor een nieuwbouw woning? Dan heb je waarschijnlijk al nagedacht over de technieken. Want een huis of appartement zonder elektriciteit of sanitair is niet bepaald comfortabel.

Tijdens de planningsfase vragen heel wat mensen zich af hoeveel elektriciteit in een nieuwbouw kost. In dit artikel geven we een richtprijs en meer informatie over de mogelijkheden.

Prijs van een elektrisch installatie

Houd rekening met een gemiddelde kostprijs van 40 euro/m² voor de aanleg van elektriciteit in een nieuwbouw. Dat is inclusief 21% btw.

Voor een gemiddelde woning met een vloeroppervlakte van 180 m² betaal je dus rond de €7.200 euro voor de elektrische installatie.

Natuurlijk zijn er bepaalde keuzes die dit bedrag beïnvloeden. De kostprijs is namelijk opgebouwd uit verschillende componenten:

  • De verdeelkast
  • Zekeringen
  • Differentieelschakelaars
  • Kabels
  • Inbouwdozen
  • Stopcontacten
  • Keuring

Wil je veel stopcontacten en lichtpunten, dan zal het prijskaartje hoger uitvallen. Daarnaast zijn er nog een heleboel optionele extra’s, zoals een overspanningsbeveiliging, utp-connecties, de installatie van verlichtingsarmaturen, enz.

De meerkost voor een smart home

Wie elektriciteit in een nieuwbouw gaat leggen, doet er goed aan om niet te kiezen voor een klassieke installatie maar te investeren in een smart home.

We maakten reeds een prijsberekening voor de kostprijs van domotica. In ons voorbeeld kost een complete smart home €12.600, excl. btw. Deze prijs is inclusief de basisinstallatie, verlichtingsarmaturen, multiroom audio, rookmelders, enz. Het pakket is dus erg compleet. Je hoeft niet te investeren in een apart alarmsysteem of een slimme thermostaat, want die functies zijn allemaal inbegrepen.

Voor een kleine meerkost krijg je heel wat terug; meer comfort, meer veiligheid en een lager energieverbruik. Het is trouwens goedkoper om meteen voor een smart home te kiezen. Na enkele jaren een traditionele elektrische installatie upgraden brengt beperkingen met zich mee en komt duurder uit.